Så fungerar det

Keramik är en långsam process, och därför har jag inte alltid produkter på lager för omgående leverans.

Mina muggar finns dock alltid som beställningsvara. Jag drejar kontinuerligt nya muggar, och har ofta ett litet lager av färdiga muggar. Storlekar och färger varierar dock över tid så därför har jag svårt att säga exakt leveranstid för.

Om jag ska dreja en ny mugg till dig kan det ta 3-4 veckor, eftersom keramik är en långsam process, som du kan läsa mer om här nedanför. Men det kan gå snabbare och jag skickar alltid din beställning till dig så fort den är klar!

Du välja mellan att få produkterna skickade hem till dig med Postnord, eller hämta efter överenskommelse på Artibus (Södra Förstadsgatan 70 i Malmö). 

Om du lämnar din mejladress (längst ner på sidan) så håller jag dig uppdaterad när det finns nyheter att berätta! 

Från lera till färdig mugg 

Första steget är att dreja muggen. Först väger jag upp mängden lera, och knådar varje klump (som kallas klös på keramikspråk). Sedan sätter jag mig vid drejskivan och drejar muggen. Den lyfts av drejskivan och ställs åt sidan för att börja torka. 

Efter ungefär ett dygn har muggen blivit halvtorr, det brukar kallas läderhård. Då tar jag fram den och svarvar till botten så att den blir fin, det kallas att beskicka. Det är också medan muggen är läderhård som örat ska monteras. Örat, som också kan kallas för hänkel, görs separat och monteras noggrant för att skapa en snygg övergång mot muggen. Sedan får muggen torka ett par dagar till, så att den blir helt torr. 

När muggen är helt torr ska den in i ugnen för en första bränning, en skröjbränning. Det gör man för att muggen ska bli stabil och att leran ska bli porös så att leran kan suga åt sig glasyren.  En skröjbränning går till ca 980 grader och tar ungefär 2 dagar. För att utnyttja ugnen behöver det finnas tillräckligt med saker för att fylla den. I vår gemensamma ugn i verkstan i Malmö så brukar det skröjbrännas ungefär en gång i veckan. 

Efter skröjbränningen ska alla muggar slipas. Botten görs slät och eventuella ojämnheter slipas bort. Muggen torkas av och sen är det dags för glasyr. Muggarna doppas då i en hink med våt glasyr, och får sedan torka lite till. Det bildas då som ett tjockt lager med pulver utanpå muggen. 

Sedan är det dags för glasyrbränning, och blir ugnen 1200-1250 grader. Nu kommer glasyren att smälta och bilda den glasartade ytan som gör att den blir helt tät och lättare att hålla ren. Även glasyrugnen tar ungefär 2 dagar innan den har svalnat så mycket att man kan ta ut muggen och se det färdiga resultatet. Innan jag levererar till dig så slipar jag av botten en gång till, så att muggen inte riskerar att repa ditt bord. 

Som du ser är det många steg på vägen, och något kan gå fel i varje steg. Det är inte förrän jag öppnar glasyrugnen som vet att allt har gått bra och att muggen är färdig för leverans!

 

Om du har frågor eller funderingar kan du alltid höra av dig till mig