Black Madness

Black Madness

Då är det Black Friday igen. Och hela veckan har vi överösts av reklam och kampanjer med fynd av alla de slag.

I många många år har jag haft samma omysiga känsla i magen den här dagen. När allt handlar om att köpa så mycket som möjligt och så billigt som möjligt. Det går liksom emot allt jag tycker är viktigt. Att tänka hållbart, långsiktigt. Att köpa kvalitet, som håller längre. Att tänka lokalt, och att stötta lokala företagare. Att hellre spara och investera i något lite dyrare, men som betyder något dig. Som förgyller din dag när du använder det.

Så min uppmaning i år - igen - blir: köp inte saker bara för att de är på rea. Dras inte med i hetsen. Handla gärna, men välj att handla från lokala aktörer, enskilda butiksägare och småföretagare som kämpar för sin överlevnad extra mycket just i år. De stora kedjorna kommer överleva, men om du vill ha kvar de mysiga småbutikerna, restaurangerna och kafeerna i centrum så är det i år du verkligen ska välja dem. Och handla saker med kvalitet. Som håller i många år, och som du kommer älska lika länge. Det kommer både du, hantverkaren som tillverkat den och planeten bli gladare av.

Och ja. Delar av den här texten har jag använt förut. Det här är viktiga frågor för mig, och har varit hela mitt yrkesliv (även före keramiken). Värderingarna kommer inte försvinna, och Black Friday/Week/Month är ett bra tillfälle att påminna om det. För budskapet behövs ju fortfarande. Tyvärr.
Tillbaka till blogg