Designprojekt för Victoriasalongen

Designprojekt för Victoriasalongen

Under vårterminen på Formakademin, fick vi i uppgift att ta fram en ny kollektion. Eftersom jag gillar att jobba med mat bestämde jag mig för att hitta en restaurang att göra det tillsammans med, för att göra det lite mer "på riktigt". Helt förutsättningslöst, bara för att få inspiration. 

Tack vare mina vänner på Smygehuk vandrarhem fick jag kontakt med Jimmy på Victoriasalongen i Trelleborg (en av de bästa kockarna i södra Sverige, om du frågar mig). Och helt plötsligt blev det här projektet bättre än jag nånsin hade kunna drömma om! Victoriasalongen är nämligen inrett med originalinredningen från förstaklass-salongerna på S/S Drottning Victoria som byggdes 1909! Så vackert! Tänk vad som har hänt i de där salongerna...

Resultatet blev en kollektion i 6 delar, inspirerad av salongerna och utvecklad med värdefull input från Jimmy. Det finns en skål med samma mönster som en av lamporna, ett fat för brödservering med handtag inspirerat av båtens skorstenar, en del för snacks och amuse bouche där jag har plockat detaljer från pelarna och dekorationerna i taket. Middagstallriken fick en grön glasyr som matchar sofforna och gardinerna, och en annan tallrik fick en vågig kant - precis som vågorna på havet. Enligt gamla foton var det fullt med palmer i salongen, så muggen fick en dekoration med ett palmblad. Och massa gulddetaljer på det!

Den här stilen är så långt från det jag normalt gör, och det var så roligt att utmana mig själv. Att få skapa något för en specifik plats, men fortfarande med en modern känsla. Häromveckan tog jag alla delarna till salongen - och de såg verkligen ut att ha kommit hem! Det blev bättre än vad jag hade föreställt mig (om jag får säga det själv...). 

Det var verkligen ett helt fantastiskt projekt! Jag har lärt mig så mycket, och det var underbart att få jobba tillsammans med Jimmy. De tips jag fick kring detaljer som gör det lättare för honom att jobba med tallrikarna i restaurangen var verkligen bra och inget jag hade kunnat tänka på själv. Och diskussionerna med min lärare Nina på Formakademin kring hur mina idéer lättast skulle kunna produceras var också intressanta, och jag hade aldrig fått ihop det här projektet utan hennes och kollegan Åsas hjälp! Ett stort tack till alla inblandade!

Det här projektet har verkligen inspirerat mig till att jobba mer med restauranger, att få skapa unikt och anpassad keramik för att lyfta maten och förstärka visionen och upplevelsen de vill ge sina gäster. 

Tillbaka till blogg