Southern Sweden Design Days 2023

Southern Sweden Design Days 2023

Idag öppnar Southern Sweden Design Days i Malmö, och så även utställningen i vår gemensamma verkstad på Artibus.  

Det övergripande temat på årets designfestival är "Dissonance", och vår utställning har fått namnet "Kaos". Det väckte direkt tankar hos mig om det rådande världsläget. Klimatkris, krig, pandemier... I grunden är de alla skapade av mänskligheten, och på något sätt från vårt sätt att ständigt sträva efter det "perfekta" livet för att bli lyckliga. In det sökandet tar vi hjälp av konsumtion, vi försöker köpa oss fram för att hitta vägen till lyckan. Men eftersom vi ständigt överskrider planetens begränsningar så sparkar vårt klot bakut med kaos på så många olika plan samtidigt. 

Det kan ju kännas deprimerande, men finns det kanske hopp i kaoset? Kanske vi kan hitta ett sätt att sy ihop världen och mänskligheten. Om än med väldigt synliga ärr...

Jag ville passa på ta tillfället i akt att utmana mig själv, att göra något större än jag nånsin gjort och att prova på nya tekniker. Så det här är det hittills största jag drejat! Den är drejad i två delar som jag satte ihop för att skapa ett perfekt klot. 

Sedan slet jag sönder den i två halvor igen, den ena glaserad i en blank och perfekt vit glasyr, medan den andra fick brinna i en tunna för att skapa kaos. Genom att lägga till nässlor, tång och massa annat så fick jag fram ett helt oförutsägbart resultat (och riktigt vackert om jag får säga det själv). De två halvorna är sedan ihopsydda igen med koppartråd. 

Resultatet:

"Hope"
“We have created a globe in chaos, in our dissonant search for a perfect life. Is there still hope that we can mend it?”

Tillsammans med mina verkstadskamrater ställer jag ut denna på Artibus under Southern Sweden Design Days, den 25-28 maj. 

Öppet: 
Tors - fred 17-21
Lör - sön 11-16

Adress: Södra Förstadsgatan 70, Malmö

Varmt välkommen!

 

I samband med bränningen gjorde jag några mindre skålar och vaser som brändes samtidigt. Några av dem finns till försäljning i samband med utställningen. 

Om du är intresserad av någon av dem så är du välkommen att kontakta mig. Storlekarna är ca 10-15 cm. Ingen av dem är tät eller lämplig för mat, men är fina som skulpturer, en torkad blomma eller kanske att lägga nycklar eller smycken i. 

Tillbaka till blogg