Tack 2022!

Tack 2022!

Vi närmar oss årets slut, och jag tänkte att det kunde vara trevligt med en liten sammanfattning av saker som hänt. Och kanske en reflektion eller två. För visst är det så, att när man börjar skriva ner allt som hänt så visar det sig vara mer än man trodde från början. 

Jag iallafall konstatera att 2022 har gått i lerans tecken. Jag har varit i verkstan på Artibus nästan varje dag, förutom i somras då jag mest drejade i sommarverkstan ute på landet. Och som jag har drejat! Muggar, muggar, tallrikar, vaser och så lite mer muggar. Jag har inte räknat efter med vet att det är åtminstone ca 200 muggar till bara ett av mina samarbeten, så totalt säkert det dubbla. Och långt över 100 vaser…

Dessutom har jag förkovrat mig en del under året, för att bygga på det jag plockar upp via ändlöst Youtube-tittande. I våras gick jag en drejkurs i Lidköping, och fick ju sedan möjligheten att börja i distansgruppen på Formakademin under hösten! Dessutom har jag gått glasyrkurs för Carusell Keramik och Product Safety för Tim Thornton. Och det visar sig liksom att ju mer man lär sig, desto mer inser man hur mycket det är kvar att lära…Året har också bjudit på en hel massa roliga samarbeten. Fyrmuggar (och en del annat) tillsammans med Smygehuk hostel, skärgårdsmuggar och ljuslyktor med Gräddö Popup Shop, cappuccinomuggar till Cowgirl gallery, salt- och senapsburkar till Ludvigslunds skafferi, saltburkar mm till Hörte brygga, Trelleborgsmuggar till Krydderiet Kummin! Så otroligt roligt att få designa och utveckla tillsammans med er allihop!!! Tack!!!

Min keramik har också dykt upp i flera butiker. Förutom ovan nämnda, så förstås i butiken på Artibus, i Visby hos Madpeach store, i flera utländska butiker via Ankorstore och så på julmarknad hos både Batteriparken och Beyond us.

Flera roliga projekt har det också blivit under året. Jag drog ju igång min #muggklubb2022, och mina kära medlemmar har fått 6 olika muggar under året som gått, alla kopplade till årstiden på något sätt. I våras var det också utställning på Artibus under Southern Sweden Design Days där jag deltog med två verk, ett enskilt och ett i samarbete med en av mina verkstadskollegor på Artibus.Och så förstås #100vaseproject. Det kanske viktigaste projektet under året. Jag, som så många andra, blev ju bestörta när Ukraina-kriget började i mars. För att bidra har jag drejat 100 vaser, som sedan sålts till förmån för UNHCR och Röda korset. Alla är inte sålda än, men ungefär 60 är sålda och tillsammans har vi samlat ihop runt 18 000 kr!!! Det väcker så många känslor. Stolthet över att kunna bidra. Sorg över att det behövs. Glädje över vi tillsammans har kunnat göra iallafall lite skillnad. Tack för det! 

Sammantaget väldigt lärorika och givande projekt, och även om jag inte har mer än en ny omgång av muggklubben planerat just nu så misstänker jag (om jag känner mig själv rätt) att det kommer dyka upp fler galna ideer! 

Även om 2022 mest har handlat om keramik, så har jag gjort lite annat också. Kokboken "Svenska smårätter" kom ju ut förra hösten, men med den i bagaget fick jag möjlighet att göra en kurs i matfotografering för Moderskeppet! Boken vann dessutom pris i år, vi blev Sverige-vinnare i kategorin "Easy and fast recipes" i tävlingen Gourmand World Cookbook Awards 2023, i konkurrens med tusentals kokböcker från hela världen! Så galet skoj.

Och när man skriver ner allt såhär, så ser det ju ut att ha varit hektiskt - även om jag inte alls har upplevt det så. Jag har verkligen hunnit med mycket roligt, och dessutom utvecklats enormt mycket som keramiker! Jag är också glad över alla nya vänskaper som utvecklats tack vare leran. Det är så många härliga människor i den här bubblan!

Jag är så otroligt glad att jag - tack vare alla er - har möjlighet att hålla på så mycket med keramik som jag gör. Tack tack tack!!! Om du bara visste hur mycket det betyder för mig.

Så sammanfattningsvis. 2022 - du var fantastiskt. Men jag är rätt säker på att 2023 kommer bli ännu bättre, för det finns redan en hel del skoj inplanerat! Jag önskar mig ett år som fortsätter på samma sätt som 2022, med fina samarbeten med fina människor, roliga uppdrag, mer keramik till restauranger och så lite experimenterande med nya former på det.

Tack för 2022 - och välkommen till 2023!

Tillbaka till blogg